Náš blog

Zážitky z filiálky: Strach z pavúka

Posted by Daška Hodasová

Mám pre vás jednu príhodu z hrovej terapie. Vinniemu sa do života nejak priplietol strach z pavúkov. A mne sa vďaka tejto príhode do života priplietlo viac trpezlivosti a dôvery v jeho schopnosti.

Doma máme set hračiek, ktoré sú odložené bokom a používame ich len na filiálnu (hrovú) terapiu. Zloženie tohto balíka obsahuje hračky, ktoré tematicky spadajú do presne vymedzených oblastí a v rámci toho je aj niekoľko zvieratiek, ktoré by sa mohli hodiť pri vyjadrovaní negatívnych emócií. My tam máme napríklad dinosaury s veľkými zubami, žraloka alebo čierneho chlpatého pavúka. 

Jedného dňa som rozložila herničku a Vinnie hneď reagoval na pavúka, začal ustupovať a kričal, že ho mám dať preč. Totálne ma to prekvapilo. Ten pavúk tam bol vždy, nepamätám si žiadny incident s pavúkom a celé mi to nedávalo zmysel. Štandardne by som týmto spôsobom pátrala ďalej po zdroji strachu a pravdepodobne by som dieťaťu vysvetlila, prečo sa nemusí báť. Hlavne, ak by som žiadne RACIONÁLNE vysvetlenie nenašla. 

V hrovej terapii nie, tu som tieto MOJE potreby (pochopiť príčinu a nájsť riešenie) rýchlo rozoznala a nechala sa viesť Vincentom. Povedal mi presne, čo potrebuje…

  • Vidím, že sa ti nepáči ten pavúk. Chceš, aby som ho dala preč.
  • Hej daj ho preč. Nechcem ho. Zavri ho do domčeka.
  • Vyzerá to, že sa bojíš a chceš ma požiadať, aby som pavúka dala do domčeka. (Odložím pavúka do malého zatváracieho domčeka)
  • Vincent je pokojný a pozerá na mňa.
  • Mal si strach, keď si zbadal toho pavúka a rozhodol si sa, že ti pomôže, keď bude pavúk v domčeku. Povedal si, čo potrebuješ. Máš to pod kontrolou…

Zvyšok herničky sa táto téma už neotvorila. Na konci sa len uistil, že pavúk je zavretý v skrini. Vŕtalo mi to hlavou. Kde to všetko vzniklo? Čo to znamená? Tešila som sa na ďalšiu filiálku. Je to pre mňa totiž také malé rodičovské laboratórium a práve teraz sa dial veľmi zaujímavý experiment.

Ďalšiu herničku sme si urobili približne o týždeň. Pavúk zostával v domčeku. Najväčšie vzrušenie bolo, keď na neho útočili dinosaury s medveďom. Pavúk však nevyliezol. 

Až jedného dňa musel domček opustiť – autá potrebovali garáž. Na požiadanie som ho presunula do krabice a Vincent aj pri ďalšej herničke trval na tom, že tam zostane. Nijako som sa nesnažila ísť proti jeho potrebe, len som mu zdôrazňovala, že má nad tým celým kontrolu. Od začiatku konfliktu s pavúkom ubehlo pár týždňov a Vinnie si ho stále držal v bezpečnej vzdialenosti.

A potom prišiel ten deň. Asi v polke herničky chytil pavúka a podal mi ho. Bilo mi srdce, nechcela som nič pokaziť mojou reakciou. Začal na neho útočiť, striekal na neho vodu, udieral mečom a potom ho zbitého nechal ležať na zemi. Zvíťazil. Nad pavúkom aj nad svojím strachom.

Akoby nič sa začal hrať s niečím iným a po chvíli sme herničku ukončili. Pavúka si už viac nevšímal.

Pavúk

Je pre mňa fascinujúce môcť sa prizerať tomuto procesu. 

Ako si to dokázal sám cez hru poriešiť. 

Ako mi presne hovoril, čo potrebuje. 

Akú silu má hra a symbolika pre naše prežívanie. 

Ako sa ten strach postupne zmenšoval a Vinnieho odvaha rástla. 

Koľko príležitostí na posilnenie jeho kompetencií mi to prinieslo. 

Aké jednoduché a pritom nám rodičom často neviditeľné môžu byť riešenia detských problémov. 

Wow.

Želám si, aby som si na túto situáciu spomenula, keď nabudúce bude mať strach po páde sadnúť na odrážadlo a ja ho budem denne presviedčať, že je to ok. Alebo keď bude mať strach ochutnať niečo nové a ja sa budem snažiť donútiť ho na 3 lyžičky s prísľubom koláča.

Možno budem prítomná a pomenujem mu, čo prežíva a doprajem mu ten čas. 

Takéto príbehy sa nám pri filiálke dejú často. Užívam si ten priestor, tu rolu, pri ktorej dokážem reagovať presne tak, ako by som si želala. Dokážem sa zastaviť, všímam si, čo mi prvé príde do hlavy a kedy sa to nezhoduje s tým, ako by som chcela reagovať. Je to oslobodzujúci a posilňujúci zážitok. Prehlbuje to našu vzájomnú dôveru a z tej energie čerpáme potom ešte celý deň.

A na záver ešte jedna drobná zápletka. V ten deň, keď porazil pavúka Vinnie pozeral Tlapkovú patrolu, kde havkovia zachraňovali zvieratká, ktoré do siete zamotal obrovský zlý pavúk. Môže sa toto stať v jeden deň? Prečo sú všade zlé pavúky?

No moje obavy boli zbytočné. Dnes som sa Vinnieho opýtala, či môžem vybrať pavúka a odfotiť ho s ním. Povedal , že jasné, chytil ho do ruky a ešte mi aj zapózoval. Myslím, že toto má vyriešené.

Kurz Hrovej terapie som robila u Janky Zemandl a bolo to najlepšie rozhodnutie. Viac info nájdete TU.

Ak vás tento článok bavil, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie zážitky z filiálky:

Zážitky z filiálky: Sme na nich moc rýchli

Zážitky z filiálky: Zadávanie hraníc

Zážitky z filiálky: Keď otázky nefungujú

Related Post

Leave A Comment