Náš blog

„A toto môžeš?“ alias moja strava v tehotenstve

Posted by Adela Zábražná

S Daškou máme takú masochistickú praktiku, občas si k našim témam prečítame diskusie na portáli-ktorého-meno-sa-nehovorí-nahlas, aby sme vedeli, do akých absurdít sa dá doviesť konkrétna téma. A tak som otvorila inkognito okno a zablúdila do útrob MK. Tehotenské chute. “Čo mám robiť, ak nedokážem piť nič iné iba Mirindu? Voda sa mi hnusí. Sú dva litre denne moc?” “No čo, telu nerozkážeš. Daj si. Veď tie kilá k tomu patria.” 

Bolo mi ľúto za telo tej maminy, ktorá si denne preleje organizmom dvojlitrovku Mirindy a predstavila som si zvyšok jedálnička. Nedalo mi, tak som hľadala, prečo tie chute máme a prečo u niekoho vedú k plechu brownies s rybičkovou pomazánkou o tretej ráno a niekoho sa ani nedotknú. 

Dôvodov je viac – od tých fyziologických, teda naše telo nám naznačuje, čo nám chýba, až po kultúrne a psychologické. Psychologické dôvody súvisia s naším vzťahom k jedlu. Odopieranie kvôli štíhlej línii sa vie vrátiť počas PMS alebo tehotenstva ako bumerang, pretože vtedy je to vraj „viac prijateľné a ospravedlniteľné“. Kultúrne ma tiež zaujali. Napríklad výskum vidieckych žien v Tanzánii ukázal, že skutočným dôvodom ich tehotenských chutí je skúška lojálnosti a podpory nastávajúceho otca a jeho rodiny. V Japonsku majú zasa tehotné ženy najväčšiu chuť na ryžu. 

Som jedna z tých, ktoré tehotenské chute obišli. Respektíve možno ma neobišli, len neboli v kategórii neobvyklých. Jedlo vnímam nielen cez chuť, ale aj cez funkčnosť. Toto je môj zoznam, na ktorý nedám dopustiť. Vďaka nemu som celé tehotenstvo netrpela žiadnymi prehnanými chuťami, vedela som zahnať hlad aj rýchlo a nemusela som sa stresovať, či mi niečo zásadné nechýba. A ak by náhodou chýbalo, nevynechávam ani kvalitné tehotenské multivitamíny, v ktorých som pokračovala aj po prvom pôrode a plánujem aj teraz. 

Vajíčka. Moju ódu na vajíčka už ste isto v našcih storkách zažili. V jednom z podcastov Andrewa Hubermana o strave zaznelo, že vajíčko je dokonale komplexná potravina pre tehotné, pretože vajíčko obsahuje všetko, čo treba na vznik nového jedinca. Moja obľúbená nutričná terapeutka Lily Nichols ho vzýva tiež. Vajíčka obsahujú cholín, DHA, vitamíny skupiny A, D, E, K a celé spektrum vitamínov skupiny B. Tiež vás nabijú proteínmi a zdravými tukmi. Ideál aj pre tie, ktorým v tehotenstve smrdí mäso (našťastie nie) alebo ich páli záha po strukovinách (bohužiaľ áno). 

Špenát. Každý odborník vám povie, že je ideálne dostať všetky živiny zo stravy. Pri kyseline listovej je to trošku problém, no za pokus to stojí. Špenát je pre mňa tutovka. Okrem folátu v jeho prirodzenej forme dostanete do tela aj vápnik, železo, vlákninu a vitamíny A, C, D, K. Len treba pripomenúť, že čím viac ho varíte, tým viac sa folát stráca, čiže ideál je len jemne spariť. 

Orechy. Vegáni bez nich nevedia žiť, no všežravci by na ne nemali tiež zabúdať. Som zástanca lokálnej stravy, čiže preferujem vlašské orechy z nášho sadu. No nepohrdnem ani exotikou. Chuťovo mám otestované a nikdy u mňa nechýbajú BIO para orechy a BIO mandle nelúpané z Grizly. V orechoch nájdete kopec zdravých tukov, vápnik, sú bohatým zdrojom proteínu a vlákniny. Navyše zaženú nečakaný hlad a do kabelky sa vojdu vždy. 

Datle. Datle sú na každom zozname “čo by mala jesť tehotná”. Datle sú síce na prvý pohľad “len cukor”, no obsahujú množstvo vlákniny, folát, železo a draslík. Aj náš hosť Boris Bajer, odborník na výživu, mal o nich skvelý post. Ak tento blog čítate v máji, na rozhovor s ním si ešte pár týždňov počkáte. Babské recepty a dokonca aj menšie výskumy hovoria, že datle pomáhajú prirodzenému pôrodu. Nedám ruku do ohňa za to, že ak prenášate, datle vás zachránia od vyvolávačky. No relevantné výskumy z nedávnej meta-analýzy (analýza analýz, ktorá hľadá súvislosti pri analýzach na menších vzorkách) ukázali, že ženy, ktoré jedli 3-6 datlí denne po 36. týždni, mali o niečo zrelší krčok, menšiu pravdepodobnosť potreby vyvolať pôrod, kratšiu prvú dobu pôrodnú a dokonca aj druhú. Čiže pár kvalitnými Medjool datlami rozhodne nič nepokazíte.

Jogurt s tvarohom. Nie vždy mám chuť na slané raňajky. Vtedy si do jogurtu šupnem pár lyžíc tvarohu a mám o proteín postarané. Mám na sebe odpozorované, že keď nezačnem deň poriadnou porciou proteínu, zvyšok dňa mám väčšiu chuť na hlúposti, ktoré inak nezvyknem jesť. Moje telo mi naznačuje, že mu chýba poriadny zdroj energie a piští po niečom instantnom – teda cukre. V tehotenstve a dojčení si na to dávam obzvlášť pozor. Svaly vyživiť treba a po skúsenosti s dojčením Mariety, ktorá zo mňa vysala prvé posledné, je proteín č. 1 na zozname.

Sušené slivky & marhule. Dokonalá sladkosť. Plné vlákniny, draslíku, železa a vápnika. Ja preferujem nesírené a nedám dopustiť na Grizly sušené BIO slivky a BIO marhule. Nemajú síce tú dokonalú farbu ako ich sírené sestry, chutia mi však oveľa viac a neobsahujú siričitany, konzervanty, ktoré môžu (no nemusia) sťažiť trávenie. Ako konzervant im stačí cukor. Nesírené sušené ovocie je už bežne dostupné a cenovo porovnateľné so síreným. Moje odporúčanie, aby vám nesírené sušené ovocie vydržalo dlhšie – šupnite ho do mrazničky. 

Pohánka. Túto zázračnú rastlinku som začala zaraďovať do jedálnička, keď sa prvý raz objavili moje krčové žily. Je prirodzene bezlepková, bohatá na minerály, menovite mangán, meď, horčík, železo, fosfor a rutín. Posledný menovaný je polyfenol, ktorý pomáha upraviť krvný obeh a udržiava cievnu stenu pružnejšiu. Odporúčal mi ju aj sám primár, ktorý mi žily operoval prvý raz a čoskoro si k nemu pod laser znovu ľahnem. Ja som si zvykla na lámanku aj na pohankovú kašu (ako inak, z Grizly.sk). 

Avokádo. Desať rokov dozadu o avokáde veddela hŕstka vyvolených, dnes je ho plné každé brunch menu. A ja som za to rada. Avokádo je plné zdravých tukov, vlákniny, horčíku a draslíku, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak. Okrem toho obsahuje aj slušnú nálož folátu, a keďže sa nevarí, je skvele využiteľné. 

Sardinky. Obrovské množstvo tehotenských odporúčaní straší pred konzumáciou rýb. Dôvod – ryby obsahujú ortuť, ktorá je pre plod toxická. Avšak nie všetky a nie v rovnakom množstve. Pravidlo je vyhýbať sa veľkým, dlho žijúcim rybám ako sú žralok a mečúň. A tie sa moc v našej strave aj tak nevyskytujú. Vďaka sardinkám a občasným krevetám mám po ruke najlepší zdroj jódu, zinku, omega 3 mastných kyselín a proteínu. V tehotenstve dávam pozor, aby to bola aspoň jedna konzerva na raňajky aspoň dvakrát do týždňa a zvyšok dní suplementujem rybím olejom. 

Čokoľvek, na čo mám v tom momente chuť. Bonusový bod, aby sme sa vrátili trochu na zem. Aj v tehotenskej strave platí Paretovo 80/20. Ak máme drvivú väčšinu stravy zloženú z kvalitných surovín, občasný burger, koláč alebo zmrzlina ničomu neublíži. 

Tehotenstvo je vzácne a zvláštne obdobie života ženy, v ktorom dostane hádam najviac rád, zákazov a príkazov. Pamätám si, ako na mňa kamoši zdesene vyvalili oči, keď som si v prvom trimestri dala v reštaurácii mätovo-zázvorový čaj. Vraj z toho môžem potratiť. Tak záverom hádam len jediné – počúvajme svoje telo, hýčkajme ho a nenechajme sa vystrašiť „zaručenými“ radami okolia. Veď v ňom rastie nový život.


PS: Tu je pár zdrojov pre tie, ktoré by ste si rady pozreli alebo počúvli viac. 

Podcast Evidence-Based Birth s nutričnou terapeutkou Lily Nichols: https://open.spotify.com/episode/5jEQub9YX62roTJ5aaqMga 

Podcast Evidence-Based Birth o datliach a ich účinkoch pred pôrodom: https://evidencebasedbirth.com/ebb-128-inducing-labor-with-castor-oil-and-dates/ 

Náš podcast s nutričnou terapeutkou Petrou Kuřátkovou: https://open.spotify.com/episode/7pf42vNNYMkz8zozySbdzt 

Ďalšie použité zdroje: 

Kniha Lily Nichols: Real Food for Pregnancy 

https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach

https://www.healthline.com/health/pregnancy/dates-during-pregnancy#easier-labor

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32563673/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/avocado-pregnancy#blood-pressure

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185

https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat#plant-compounds

Related Post

1 Comment

  1. Gabika

    Skvely clanok, dakujem ❤️

Leave A Comment