Náš blog

Ako na pôrodný plán?

Posted by Adela Zábražná

Chodíme na dovolenky a trávime dlhé večery predtým zostavovaním dokonalého itinerára. Mestá, reštaurácie, kultúra, príroda, čo koľko stojí, čo ak bude pršať, čo ak… Ako to, že na najväčšie dobrodružstvo svojho života chodí veľa z nás len tak, bez ničoho a s plnou dôverou, že bude svietiť slniečko? 

Pôrodný plán alebo pôrodné priania sú zhmotnením našich očakávaní a požiadaviek pri pôrode. V pôrodnici sa stretnete skôr s prvým názvom, duly hovoria o prianiach. Pôrod sa môže uberať rôznymi smermi, preto priania, nie plán, ktorý znie príliš rigidne. 

V čase, keď toto píšem, netuším, či sa z môjho plánu nestane len zbožné prianie. Príprava pôrodného plánu je však pre mňa dôležitou súčasťou procesu aktívnej prípravy na pôrod. 

Sama som sa nechala pri prvom pôrode upokojiť personálom pôrodnice, ktorému som dôverovala. Moja prvá myšlienka bola “čo ja mám čo lekárom do toho kecať?”. Po preštudovaní ich dokumentu a otázkach počas poradní som nadobudla pocit, že písomný pôrodný plán nepotrebujem nosiť so sebou, hoci som ho mala nejak zhruba spísaný v zošite, ktorý som so sebou mala aj v pôrodnici. A tam aj zostal. 

Pôrod nakoniec neprebiehal podľa mojich očakávaní a tiež nie podľa toho, čo som považovala za bežnú prax. Aj preto, poučená prvou skúsenosťou, oveľa viac vnímam dôležitosť celého procesu prípravy a spisovania pôrodného plánu. 

Prečo si písať pôrodný plán?

Môj pôrodný plán píšem hlavne pre seba. Beriem ho ako prípravu a samoštúdium. Aj počas pôrodu musia byť dodržané naše ľudské práva. Teda sa nám nemôže diať nič bez nášho plne informovaného súhlasu. To však vie byť trochu problém pod tlakom okolností pôrodu. Hormóny robia svoje, strach o zdravie dieťaťa vie spustiť aj nevinná poznámka. Aj preto je lepšie vedieť dopredu, či a prečo si želám/neželám ruptúru membrán, nástrih, prítomnosť cudzích osôb počas pôrodu a poznať riziká a prípadné benefity všetkých praktík v danej pôrodnici. 

Môj pôrodný plán je kotva pre sprevádzajúce osoby. Ak mám pri sebe dulu a/alebo partnera, vedia mi pomôcť vrátiť sa k sebe, svojim preferenciám a prianiam, keď pôjde do tuhého. Funguje ako podklad pre debatu s partnerom o tom, ako chcem, aby pôrod prebiehal a vyzeral. 

Môj pôrodný plán je môj hlas pre personál, keď už budem potrebovať byť ticho. Ak sa cítite previnilo, že do toho personálu idete kecať, spomeňte si, koľko informovaných súhlasov ste dostali a museli preštudovať a podpísať. Vaša jedna A4 nikoho nezabije. 

Pôrod nie je automaticky lekársky zákrok, ale fyziologický proces. V tom tkvie rozdiel medzi operačným zákrokom a pôrodom a medzi pacientom a rodiacou ženou. Rodí žena, hoci v nemocnici. Personál je tam pre ňu a jej dieťa. A skutočná podpora so sebou nesie aj rešpekt k požiadavkám nás, rodiacich žien. Pôrodnica, ktorá vníma potreby žien, pôrodné plány víta. Aj preto zbystrite, ak vám niekto tvrdí, že plán nepotrebujete a oni majú svoj. Nepotrebujete ho, ak vám idú brať slepák. Potrebujete ho, ak idete rodiť, pretože rodíte vy. 

Plán B. C. D. Plány sú krásna vec, no nie vždy vyjdu. Ja som si plán B v podobe cisárskeho na prvý pôrod nechystala. V mojej hlave neexistoval pádny dôvod na to, prečo by mal nastať. Zdravá matka, zdravé dieťa, dobré pracovisko. Aj vtedy vedia udalosti nabrať iný spád. Je fajn mať dokonalý plán. Ešte viac fajn však je, ak presne viem, akými inými smermi sa môj plán A môže uberať a som pripravená na varianty B, C, D. Vyvolanie pôrodu, podanie liekov, s ktorými som pôvodne nepočítala, nutnosť sekcie. To všetko sú reálne scenáre pred každým pôrodom. Držím sa plánu, no nestrácam pokoru k nevyspytateľnosti. 

Ako si písať pôrodný plán?

Prečo pôrodného plánu by sme mali. Teraz poďme na ako. Poznáte nás s Daškou. Vieme, že nemáme patent na rozum, aj v tomto vám teda zdieľam, ako som k tomu pristúpila ja. 

  1. Spravila som si domácu úlohu. 

Odborné zdroje. Som šprtka, takže aj teraz som sa zasa snažila vedieť všetko dôležité. WHO ako najväčšia zdravotnícka autorita publikuje najaktuálnejšie odporúčania podložené najnovším výskumom. Príklad? Voľný pohyb počas pôrodu, čo najmenej odvrátiteľných zásahov a voľba pôrodnej polohy. Že to vaša pôrodnica neumožňuje? Tak asi nie je práve z tých, ktoré by sa riadili najnovšími vedeckými poznatkami, ale patrí do skupiny “veď to tak robíme roky a všetky ste tu”. Tu prikladám obrázok z ich najnovšej publikácie štandardov pôrodných postupov.

WHO, grafika aktuálnych odporúčaní.

Iné plány ako inšpirácia. Poobzerala som sa po príkladoch pôrodných plánov, nech mám predstavu, čo všetko do neho môže patriť. Zoznamom toho, čo všetko sa v ňom môže objaviť, vás nebudem zaťažovať. Stačí dobre googliť a nájdete milión relevantných zdrojov. Páčil sa mi napríklad tento

Aj pôrodnice pristúpili k načrtnutiu ich štandardných pôrodných postupov, aby sme vedeli, čo od daného pracoviska očakávať. Vcelku pekný a rešpektujúco znejúci pôrodný postup má spísaný trenčianska pôrodnica, výbornú povesť má pôrodnica v Krompachoch, ktorá sa teší z proaktívneho prístupu rodičiek a víta ich plány. 

  1. Konzultovala som ju s ľuďmi, ktorým dôverujem

So spísaným plánom som naklusala za svojou dulou. Prešli sme si ho, objasnili si, čo tam mám a nemám a prečo. Príklad – plán som mala spísaný ako jednoliaty dokument. Na jej odporúčanie som ho rozdelila na časť pre personál pôrodníckeho oddelenia (plán pre pôrod) a personál neonatologického oddelenia (plán pre starostlivosť o dieťa po narodení), keďže sú to dva rôzne tímy a v okamihu konca pôrodu sa pri rodičke a dieťati striedajú. 

Druhý konzultant bol môj muž, s ktorým sme si prešli, čo tie veci vlastne znamenajú. Pomohlo nám to naladiť sa na rovnakú vlnu a otvoriť debatu o tom, čo všetko sa bude a môže diať. 

Plán sa nebojte konzultovať s pôrodným personálom už počas poradní v poslednom mesiaci tehotenstva. Jednak preto, že počas rozbehnutého pôrodu už sa dosť ťažko používa rácio (true story). A za druhé, ak zistíte, že na vás pozerajú ako na mimozemšťana, lebo si chcete vybrať pôrodnú polohu alebo požadujete bonding, stále je dosť času ísť inam. 

  1. Vypočula som si rady a odporúčania tímu pôrodnice, v ktorej chcem rodiť.

Počas pokročilého kurzu prípravy na pôrod sme sa asi hodinu venovali rozoberaniu pôrodných plánov a ich obsahu. Základný princíp je stručnosť a jasnosť, no odrovnala ma rada šéfky pôrodných asistentiek. Je to predsa ľudský dokument, nie lekárska správa. Dajte tam aj kus seba a svojho príbehu. Personál vás nepozná a na predstavovačky nebude čas. Máte už za sebou pôrod? Ak áno, aký bol? Čo je tá jedna vec, ktorú chcete, aby vedel každý, kto k vám pristupuje v najkrehkejších a najvzácnejších okamihoch vášho života? Stručne, jasne, s citom. 

  1. Upravila som ho do finálnej podoby, vytlačila a rukou doplnila “Ďakujem, Adela”. 

K tomuto bodu hádam len toľko. Správajme sa k iným tak, ako chceme, aby sa oni správali k nám. Úcta, rešpekt, pozornosť a dôstojnosť. 

Pre všetky z vás, ktoré hľadáte inšpiráciu, prikladám môj upravený plán v PDF. Snáď poslúži.

– 

Pôrod nemôžeme kontrolovať, akokoľvek by sme chceli. Vieme však významne ovplyvniť jeho priebeh. Tých pár bodov spísaných čierne na bielom je kotva, ktorá nám môže pomôcť vo chvíľach, kedy budeme potrebovať svoju energiu sústrediť na nás a naše dieťa, nie na argumenty a dohady. Nevykašlime sa na ne. 

Držte sa. S láskou, Adel.

Related Post

Leave A Comment