Náš blog

Podcasty, ktoré sa oplatí počuť

Posted by Adela Zábražná

V duchu môjho posledného postu na IG som včera dala dokopy pár podcastov, ktoré mi zostali v mysli a vždy sa k nim rada vraciam. Ich témy sú nadčasové, plné nádeje, inšpirácie a úprimnej radosti a zanietenosti tvorcov aj hostí. Vďaka týmto podcastom budete mať na chvíľu opäť pocit, že svet je krásne miesto. Je ich tam okolo 30, nech nemáte totálnu rozhodovaciu paralýzu a sú tam podcasty trojhodinové aj trojminútové, vo formáte rozhovorov aj dokumentárne. Tu je aj komentár, nech viete ľahšie identifikovať, čo z toho je presne pre vás.

Už nás asi musíte mať plné zuby s tou Esther Perel a Brene Brown, ale bez nich by sme to proste neboli my. Čiže v zozname nájdete aj moje (naše) obľúbené podcasty s nimi a od nich.

Dare to Lead je podcast Brené Brown, ktorý je skôr zameraný na líderstvo, Unlocking Us je osobnejší a láskavý. Vybrala som pre vás diel s Glennon Doyle, ženou, ktorej cesta k vydaniu bestselleru Untamed (vyšiel v slovenčine pod názvom Nespútaná) viedla cez budíček o štvrtej ráno a písanie v skrini. Vďaka jej rozprávaniu som si opäť pripomenula, že ak niečo naozaj chcete, bez obetovania vlastného komfortu to nejde.

Esther Perel má podcasty dva, prvý je Where Should We Begin?, čo je priamo zdieľanie príbehov z terapií. Druhý podcast je How is Work, z názvu je jasné, že je skôr o pracovnom prostredí. Do tohto výberu som zvolila diel z podcastu Where Should We Begin?, v ktorom mladý pár rieši hranice ich vzťahu, nutnosť balancovania sebaobety a sebarealizácie a svoje vlastné nevyliečené zranenia z detstva.

Huberman Lab. Neurovedec zo Stanfordu Andrew Huberman je moja totálna „crush“. Berie si na mušku naoko nesúvisiace témy ako strava, láska, hra, depresia, spánok, sociálne vzťahy, zvyky a ich udržanie a prepája ich s naším mozgom. Absolútne najaktuálnejšie výskumy v oblastiach vedy, ktoré boli ešte nedávno považované za okrajové či nedôležité, no dnes sú v popredí, odborné interpretácie a praktické rady, ako ich zakomponovať do rutiny. Baví ma na ňom, že vo väčšine oblastí ponúka odporúčania na prírodné látky a doplnky stravy, ktoré podľa výskumov vedia konkurovať liečivám na konkrétne problémy. Jeho podcasty sú fakt náročné na pozornosť, ale stoja za to. Rovnako ako jeho blog a IG.

Chválu na Tima Ferrissa ste už odo mňa počuli stokrát, sem som vybrala najnovšiu epizódu s Neilom Gaimanom. Jeho hlas je podmanivý, milujem jeho prejav, ľahkosť, s akou vie rozprávať o písaní. Ak neviete, kto to je, tak napísal Hviezdny prach, jeden z (pre mňa) najkrajších romantických rozprávkových príbehov. Okrem Neila nájdete vo výbere ešte ďalšie podcasty napríklad so zakladateľkou BrainPickings.org Mariou Popova alebo so spisovateľkou Margaret Atwood, autorkou Príbehu Služobnice a ďalších desiatok románov.

Adam Grant a jeho Work Life je cca. hodinka venovaná téme, preskúmaná psychológom a autorom skvelých kníh Adamom Grantom. V niektorých dieloch má hostí, no ja mám najradšej diely, kde sa venuje konkrétnej téme, uvádza príklady, je to také reportážne a znie to viac ako audio dokument než ako klasický podcast. Do tohto výberu som zvolila jeho rozhovor so spisovateľom Malcolmom Gladwellom, ktorý je vtipný, láskavý a inšpiratívny zároveň.

How to Build a Happy Life od psychológa Arthura Brooksa, autora mojich obľúbených stĺpčekov v The Atlantic. Venuje sa šťastiu. Je to taká mini séria, cca. 10 dielov v dĺžke pod hodinu o tom, ako žiť spokojnejší a vyrovnanejší život. Tento diel je venovaný hľadaniu toho, čo nám robí radosť. Okrem tohto podcastu je vo výbere ešte Brooksov starší podcast, tiež z dieľne The Atlantic. Opäť venovaný šťastiu, s príznačným názvom The Art of Happiness.

Oprah pozná každý. Super Soul Conversations je jej séria podcastov, v ktorých sa dá natrafiť na menej zaujímavé diely, ale aj na absolútne bomby ako tento diel s Michelle Obama. Wow. Michelle Obama má aj vlastný podcast, jeden diel o manželstve a tajomstve stabilných a naplňujúcich vzťahov som hodila aj do výberu.

Checking In with Susan David je podcast skvelej psychologičky Susan David pod taktovkou TED venovaný mentálnemu zdraviu v pohnutých časoch. Pôvodne bol inšpirovaný covid pandémiou, ale asi bude mať zmysel aj v najbližších dňoch, týždňoch, mesiacoch. Táto 12-minútová epizóda o zvládaní strachu a úzkosti v časoch neistoty je ako kyslíková maska po dvoch minútach na dne bazéna. Fakt sa hodí.

How I Built This s Guyom Razom. Tento podcast je pre mňa bezodná studnica inšpirácie. Hĺbkové rozhovory so zakladateľmi úspešných firiem o ich ceste. Každý diel je plný desiatok križovatiek, prešľapov, prúserov, chýb, malých úspechov, ktoré ich postupne viedli tam, kde sú dnes. Tu som vybrala diel s CEO Canvy. Za vypočutie stojí aj novší diel so zakladateľmi čitateľskej platformy Goodreads. 

Small Things Often od Gottman Institute. Tento podcast má 3-5 minút. Sú to kratučké tipy a triky pre konkrétne situácie, vďaka ktorým vieme zlepšiť naše vzťahy. Ako lepšie komunikovať počas konfliktu, ako sa naladiť na intímne chvíle, ako nestratiť vášeň v rodičovstve, ako vyjadrovať vďačnosť. To všetko v malých párminútových sústach.

Design Matters with Debbie Millman. Podcast Debbie Millman je jeden z najstarších úspešných podcastov, beží už asi 15 rokov. Rozhovory o kreatívnom procese so spisovateľmi, básnikmi, fotografmi, dizajnérmi, ale mala aj ľudí ako napr. Seth Godin. Tu som vybrala môj all-time fav s Priyou Parker o tom, ako dávať zmysel našim stretnutiam. Dozviete sa napríklad, prečo je prístup „musíme ich pozvať, veď aj oni nás pozvali“ škodlivý pre všetkých a ako sa mu vyhnúť a komunikovať ho. Jej kniha The Art of Gathering je skvost.

Playlist je uložený na mojom Spotify, nechám ho verejný a na našom IG nájdete aj stories s preklikmi, nech sa k zoznamu viete dostať hocikedy.

Related Post

Leave A Comment