Prehľad našich obľúbených slovenských podcastov, ktoré sa venujú duševnému zdraviu
Náš blog

Duševné zdravie v slovenských podcastoch

Posted by Daška Hodasová

Medzi naše/vaše najobľúbenejšie Mama Gang podcasty patria jednoznačne rozhovory o duševnom zdraví. 

Psychológovia tvoria takmer štvrtinu všetkých našich hostí. Rozoberali sme s nimi krehké duševné zdravie mám po pôrode, vzťahy aj výchovu našich detí. A vidíme, že by ste zniesli aj viac. Nás tieto rozhovory tiež nesmierne bavia. Tematicky sú rôzne, no spája ich vždy ten dobrý pocit akoby nám niekto nahliadol do duše a venoval jej jeden milý úsmev.

Kým vám prinesieme ďalšie, dali sme pre vás dokopy prehľad našich obľúbených slovenských podcastov, ktoré sa venujú duševnému zdraviu.

  1. Ľudskosť

Podcast Ľudskosť denníka SME robí parádnu robotu v povedomí o duševnom zdraví. Moderátorkou je skvelá Barbora Mareková a ja (Daša) tajne dúfam, že raz budem vedieť tak múdro a zároveň citlivo viesť rozhovor cez všetky tie náročné témy. Odporúčam napríklad rozhovor s Danielom Ralausom o skupinovej terapii alebo rozhovor s Miroslavou Rašmanovou zo Ženských kruhov o pôrodoch.

  1. Nevyhorení

Magazín Forbes nadviazal na úspech bestselleru Nevyhorení a jeho spoluautorka Zuzana Matuščáková je moderátorkou rovnomenného podcastu Nevyhorení, ktorý sa venuje duševnému zdraviu a osobnému rozvoju. Tentoraz sú témy viac orientované aj na pracovné prostredie. Medzi moje obľúbené patrí rozhovor o rovnováhe s koučom Zoltánom Demjánom alebo parádny rozhovor s Lenkou Rušarovou o toxickej pozitivite.

  1. Hmmm…

Vyložene psychologické témy zaujímavé aj pre profesionálov nájdete v Hmmm podcaste, ktorý vytvára IPčko – psychologická poradňa. Nedávno vyšiel silný rozhovor o Franklovej logoterapii, ktorá sa venuje hľadaniu zmyslu života. Nájdete tam tiež odborný rozhovor o traumách, fóbiách, psychofarmakách alebo neuropsychológii.

  1. Zdravá duša

Aj Union zdravotná poisťovňa sa rozhodola prispieť svojou kvapkou k zlepšeniu duševného zdravia ľudí na Slovensku. V podcaste Zdravá duša nájdete kratšie – 30-minútové, aj dlhšie rozhovory a nám je veľmi sympatické, že si vyberajú rôzne progresívne aj okrajové témy. Odporúčame napríklad rozhovor o emóciách vo vojne alebo o tom ako súvisí náš mikrobióm s duševnou pohodou.

  1. Ako sa máš

Liga o duševnom zdraví sa spojila s Petrom “Šarkanom” Novákom a natočili spolu zatiaľ 13 rozhovorov so zaujímavými hosťami na tému duševné zdravie. Ak sa vám páčili naše rozhovory s Mirkou Zimányiovou alebo Hanou Celušákovou, v podcaste Ako sa máš si ich môžete vypočuť zas, no na trochu iné témy.

Už sa teším na tie úsmevy, ktoré nám venujete, keď sa náhodne stretneme na ulici a vy tlačíte kočík, v uchu sluchátka a obe vieme, že vieme. A keď natrafíte na nejaký parádny rozhovor, určite nám o ňom napíšte na mamagang.podcast@gmail.com, budeme sa tešiť :).

Related Post

Leave A Comment