Náš blog

Knihy o súrodencoch pre rodičov aj deti

Posted by Adela Zábražná

Jedno dieťa, žiadne dieťa. Vraj. No ja neviem. Teraz už síce začína byť viac samostatná, ale „bezúdržbová“ rozhodne nie je. Tak sme si povedali, že už je načase pridať do mixu ďalšieho člena, kým to nie je s Maru príliš veľká pohoda. U nás nikdy nebola na stole otázka, či mať iba jedno dieťa. Konečné číslo ani teraz nie je pevne dané, no prezradím vám, že z počiatočnej pätice už je len vtipná historka o naivných predstavách bezdetných. 

Viete o mne, že som šprtka a aj na príchod druhého človeka sa poctivo pripravujem. Nejdem tu tvrdiť, že to mám zmáknuté. Aj teóriu hypnopôrodu som mala naštudovanú a všetci vieme, ako to dopadlo. No vo výchove je to (aspoň pre mňa) ľahšie predvídateľné ako počas pôrodu. Čo dávame a ukazujeme, to sa nám aj vráti. Niekedy nie hneď a nie presne podľa našich predstáv, ale deti sú naše zrkadlo. A naše činy a slová vo vypätých situáciách, akou príchod súrodenca jednoznačne je, dokážu ovplyvniť vzťah s nimi na dlhé roky dopredu. Aj preto sa riadim heslom „pripraveným patrí svet“. Čítam, všímam si, pýtam sa. Tu je môj výber kníh pre deti aj dospelých, ktoré pomôžu zvládnuť toto náročné obdobie. Pridala som aj pár tipov od vás, ktoré ste poslali cez IG.

Pre rodičov

AHA! Rodičovství: Sourozenci od Dr. Laury Markham.

Kniha o súrodencoch, ktorú s čistým svedomím odporúčam každému. Nemám rada teoretické výchovné knihy. Načo mi je, ak mi niekto hovorí, že mám byť k emočne k dispozícii obom deťom, ale nepovie mi, ako to previesť do praxe? Táto kniha dáva konkrétne modelové situácie, vety, ktoré v nich najčastejšie odznejú aj vety, ktoré je lepšie skúsiť namiesto nich. 

Súrodenci bez rivality od Adele Faber & Elaine Mazlish. 

Kniha pre rodičov skôr starších súrodencov, ktorí už majú za sebou úvodné etudy s dojčením, plazením sa a kradnutím hračiek. Kniha, ktorú som prelistovala a ktorá ma určite počká, pretože je plná modelových situácií a príkladov reakcií všetkých zainteresovaných. 

Potom sú tu knihy, ktoré sa nesústreďujú iba na súrodeneckú tému, ale určite v nich čo to nájdete aj o nej. Mňa v poslednej dobe veľmi zaujala kniha Čo si myslí moje dieťa. Je to doslova učebnicový štýl ilustrovanej príručky pre zaneprázdneného rodiča. Modelové situácie z pohľadu rodiča, dieťaťa, dôsledky rôznych druhov reakcií. Ak potrebujete mať niečo po ruke TERAZ a nie dva týždne prelúskávať 200-stranové knihy, táto kniha je skvelá. No o súrodenenckom vzťahu sa dočítate aj v nami milovaných knihách Kruh bezpečného rodičovstva alebo Prečo sú dánske deti šťastné. 

Pre deti

Kubko vie rozprávať. 

Neverím, že je rodič, ktorý nepočul o Kubkovi. Piaty diel je v seriálovej terminológii „prequel“ ku všetkým predchádzajúcim dielom z obdobia, keď Kubko a Miška ešte nemali Samka. Začína tým, že mame jeden večer prestalo chutiť jej obľúbené jedlo. Krásne ukazuje aj náročnosť novej situácie, uznáva, že bábätko plače, rodičia môžu byť unavení, emócie sú ok a babky sú najväčšie hrdinky, keď počas návštevy navaria najlepšie babkovské jedlo namiesto kupovania hrkaliek a oblečka.

Ako sa Gusto tešil na brata. 

Kniha o vrabčiakovi Gustovi, nadšenom pilotovi hračkárskeho lietadla, ktorý sa nesmierne teší na brata. Tešenie mu však prekazí fakt, že z vajka sa vyďobe sestrička. Napínavý trhák, ktorý dlhšími textami zaujme skôr deti 3+, no obrázky stoja za pozretie aj mladším.

Natálka bude mať bračeka. 

Formát aj koncept knihy veľmi podobný ako Kubko. Tvrdé leporelové listy, pekné ilustrácie. Texty trochu slabšie, ale zasa obrázky sú viac vypovedajúce pre zvedavejšie deti. Čo je v brušku, ako to vyzerá, čo ten pôrod vlastne je. Pre mňa určite „must have“ knižnice staršieho súrodenca.

Séria Ľúbim ťa & Mám ťa rád, sestrička. 

Pocity. Nekonečná rodičovská láska. Och. Ak nie ste na preumelkované a zvieratkové motívy, toto je dielo pre vás. Jednoduché a vkusné ilustrácie, krátke textíky. V knihe Ľúbim ťa mama a syn žijú bežné dni, no každý z nich je plný nevšedne všedných dôkazov lásky. V pokračovaní Mám ťa rád, sestrička už sa chlapec stáva bratom. Láska a žiarlivosť idú občas ruka v ruke, no láska vždy vyhrá.

Cesta na svet. 

Má „prečo“ vášho dieťaťa už aj jasný cieľ prísť všetkému na koreň? Cesta na svet je skôr pre väčšie deti, ktoré zaujíma aj biológia príchodu nového človeka na svet. 

Dráčik má sestričku. 

Vtipný príbeh o dráčikovi Rufusovi, ktorý so svojou ohnivou povahou musí občas zvládať hnev z novej situácie. Kniha je vtipná, skôr odľahčuje situáciu, keď je potrebné pripomenúť malým ohnivákom, že aj s hnevom sa dá pracovať.

Saurík už nie je jedináčik. 

Téma veľmi podobná, malý stegosaurus sa stáva starším bratom a nechápe, čo všetci na tom uplakanom kadiacom nehybnom tvorovi vidia. Ak si idete doma dino tému, Saurík je pre vás.

O Dorotkinom mliečku. 

Kniholeporelo, ktoré ocenia hlavne mamy dojčených detí. Dorotka prekonáva bežné denné situácie ľahšie aj vďaka mamičkinmu mliečku. No jedného dňa ju pod stromčekom čaká prekvapko v maminom bruchu.

Tento zoznam samozrejme nie je kompletný a ja budem veľmi rada, ak nám dáte vedieť ďalšie trháky, ktoré vašim deťom aj vám pomohli prejsť obdobím +1 (+viac) dieťa s radosťou, láskou, hladko a s čo najmenšími ujmami všetkých zúčastnených. 

Related Post

Leave A Comment