Podcast

Diel druhý: Barbora Krchňavá o diastáze, panvovom dne a o tom, ako byť fit (aj) po pôrode

Posted by Adela Zábražná

V prvom dieli nášho podcastu sme privítali Barboru Krchňavú z fyziocentra Miracle, ktorá sa vo svojej praxi už viac ako dekádu venuje najmä tehotným ženám a mamám. Jej fyziocentrum sme navštívili neraz aj my dve. Okrem fyzioterapie, teda cieleného zdravotného cvičenia, sa venuje cvičeniu s tehotnými a mamičkami a v jej centre nájdu pomoc aj ženy, ktoré majú problém s otehotnením. S pomocou Mojžišovej metódy pomáha ženám uvoľniť bloky v oblasti panvového dna a chrbtice. 

“Panvové dno je ako naše ďalšie srdce.”

Barbora Krchňavá

V rozhovore sme sa dotkli najmä problematiky diastázy a panvového dna po pôrode, ktoré trápia väčšinu žien. Barbora nám vysvetlila, ako diastáza vzniká, aké sú dôsledky zanedbanej popôrodnej rekonvalescencie a čo sa s tým dá robiť. Diastáza totiž nie je len estetický problém, pri ktorom rozostúpené brušné svaly pôsobia dojmom povoleného bruška. Diastáza, rovnako ako oslabené panvové dno, vedia narobiť šarapatu aj pri ďalších tehotenstvách a pôrodoch, keďže dieťatko sa nemá o čo “oprieť”. 

“Keď idete okolo zrkadla, pozrite sa na svoje brucho a ľúbte ho.” 

Barbora Krchňavá

Dostať sa do formy po pôrode je cieľom nejednej mamy, no nie vždy to ide tak rýchlo a tak hladko, ako by sme si predstavovali. S Barborou sme prebrali, prečo nie je dobrý nápad nabehnúť hneď na starú tréningovú rutinu spred tehotenstva, prípadne prečo nezačať behať alebo posilňovať skôr, ako máme zahojené to najhlavnejšie – brušné svalstvo a stred tela. Dôvod je jednoduchý – ak nás nebude vedieť podržať oslabený stred tela, telo to bude pri cvikoch kompenzovať nesprávnymi svalovými partiami a môžeme sa ľahko zraniť. 

Ak vás zaujíma, ako dopriať svojmu telu pozornosť, akú si po obrovskej námahe tehotenstva a pôrodu zaslúži, určite nevynechajte tento diel. A my sa budeme tešiť na vaše názory a postrehy. 

Tento diel podcastu nájdete na Spotify, Apple podcasts a kdekoľvek počúvate svoje podcasty.

Related Post

Leave A Comment