Podcast

Diel tretí: S Aničkou Neuschl Amtmannovou o dojčení

Posted by Adela Zábražná

Dojčenie je jedna z najkrajších, no zároveň často najťažších častí materstva. Je to niečo, čo za nás mamy neurobí nikto iný. Pri dojčení sa mnohé z nás nevyhnú úskaliam, ktoré sú s ním spojené. Často však stačí rada odborníčky a razom je všetko jednoduchšie.

Hosťkou nášho ďalšieho dielu je Anna Neuschl Amtmannová alias Anči Strike, tanečníčka, textilná dizajnérka, mama dvoch chlapcov Danka a Adamka a laktačná poradkyňa z organizácie Mamila, o.z., ktorá má vo svojich radoch desiatky takýchto odborníčiek, ktoré ochotne pomáhajú ženám pri dojčení po celom Slovensku.

Dojčenie nesmie bolieť.

Anička Neuschl Amtmannová

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2018 plne dojčených po prvom mesiaci života 83 % detí, v polroku dieťaťa už len 55 % detí. Mnohé zo žien skončia s dojčením práve preto, že zažívajú problémy spojené s bolsetivosťou prsníkov či zápalmi. Aj na to často existuje jednoduchý liek v podobe odbornej rady laktačnej poradkyne.

Vieme, ako vyzerá bábätko s cumlíkom, no nevieme, ako vyzerá bábätko na prsníku.

Anička Neuschl Amtmannová

V rozhovore s Aničkou sme sa venovali napríklad príprave na dojčenie. Dojčenie totiž nie je len o sýtosti bábätka, ale aj o vytváraní puta s matkou. Skvele tiež funguje na tíšenie bolesti či upokojenie bábätka v stresovej situácii. A hoci je u nás často počuť, že dieťa treba dojčiť do pol roka, pravdou je, že aj Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dojčenie dieťaťa po dobu dvoch rokov.

Vaše bábätko vám ešte nevie všetko povedať, no do prsníka vám rozpráva všetky svoje zážitky, starosti, boliestky.

Anička Neuschl Amtmannová

Rozhovor s Aničkou pokrýva aj tému samoodstavenia, ktoré nie je medzi mamami tak časté. Bavili sme sa aj o mýtoch a poverách, ktoré sa s dojčením spájajú, najmä v oblasti jedla a pitia. Prospešnosť dojčenia pre dieťa je neodškriepiteľná, no ako Anička podotkla, aj mama významne benefituje z dojčenia. Znižuje sa jej riziko ochorenia rakovinou prsníka, vaječníkov či krčka maternice. Dlhodobé dojčenie je teda prínosom nielen pre dieťa, ale aj pre nás mamy.

Dojčenie je naša superzbraň, ktorou sa dá vyriešiť veľa situácií.

Anička Neuschl Amtmannová

Ako sme sa dozvedeli počas rozhovoru, prvý augustový týždeň je medzinárodným týždňom dojčenia a aj organizácia Mamila o.z. usporadúva viacero podujatí po celom Slovensku s cieľom propagácie dojčenia a podpory a pomoci mamám s dojčením.

Ak si chcete tento diel vypočuť, stačí vyhľadať MamaGang na ktorejkoľvek podcastovej platforme a počúvať! 🙂

Related Post

Leave A Comment