Náš blog

Ako vybrať prvý detský bicykel

Posted by Daška Hodasová

Nedávno som si prešla kolečkom vyberania vhodného prvého bicykla pre Vincenta. Naučila som sa niekoľko vecí, ktoré sa vám pri vyberaní prvého bicykla môžu tiež zísť. Nie som bajkový expert, no s niekoľkými som sa radila a tento zoznam odráža moje zhrnutie najdôležitejších bodov, ktoré sa vám pri výbere tiež zídu.

1. Začnite s odrážadlom

Skôr než začnete riešiť prvý bicykel pre vaše dieťa, veľmi pomôže, ak predtým jazdí na odrážadle – bicykli bez pedálov (balance bike). Vďaka tomu sa naučí balansovať , čo je základný skill pre zvládnutie bicykla s pedálmi. Väčšina odporúčaní hovorí, že toto je lepší štart ako bicykel s pomocnými kolieskami. Tie teda ja nebudem riešiť.

2. Veľkosti detských bicyklov

Veľkosti detských bicyklov sa uvádzajú podľa veľkosti kolies (u dospelých je to veľkosť rámov). Väčšina detských odrážadiel pre 2-3 ročné deti má 12 palcové kolesá. Najmenšie bicykle bývajú prevažne 14 palcové, no nájdu sa aj 12 palcové.

Pri 14 palcových bicykloch sa uvádza, že sú pre deti od 3 do 5 rokov, výška od 95 cm a rozkrok 45 cm. Hlavne ten posledný údaj je celkom dôležitý. Najnižšia výška sedadla sa môže u rôznych výrobcov líšiť a pre prvý bicykel je naozaj dôležité, aby deti bezpečne dočiahli oboma nohami na zem.

3. Váha bicykla

Ak už viete, akú veľkosť bicykla potrebujete, ďalší dôležitý údaj, ktorý treba sledovať je váha bicykla. Váha detského bicykla by mala byť  ideálne do 30% váhy dieťaťa. U detí tu naozaj rozhoduje každé kilo o tom, ako si dieťa bude jazdu na bicykli užívať a koľko na ňom prejde. Veď si predstavte, že by ste mali ťahať bajk, ktorý má polovicu vašej váhy. A to nehovorím o tom, že na začiatku si ten bajk pravdepodobne aj dosť ponosíte. Kvalitné decké 14 palcové bicykle majú do 6 kíl.

4. Brzdy

Dôležitou súčiastkou sú tiež brzdy. Ideálne je kúpiť bicykel, ktorý má už brzdy na riadítkach. Ak ich má dieťa už na odrážadle, o to lepšie. Všímajte si, či sú dostatočne mäkké, ale zároveň funkčné. Mali by ste ich vedieť stlačiť aj malíčkom. A zároveň by mali byť v takej vzdialenosti od riadítka, aby ich dieťa vedelo jednoducho stlačiť.

5. Prilba

Prilba musí byť na hlave vždy. Ak nemáte, rovno kupujte s bicyklom a nešetrite. Ideálne, ak je dieťa zvyknuté ju nosiť už na odrážadle. 

Aké sú teda možnosti kvalitných ľahkých detských bicyklov?

Ak chcete bicykel kúpiť, môžete sa pozrieť po značkách ako obľúbený Woom, Frog, Rascal alebo Early Rider. Cenovo sa pohybujú okolo 350 – 550€. Výhodou je, že takýto bicykel, ak je zachovalý si udrží svoju hodnotu a viete ho aj za celkom dobrú cenu predať. 

Detský bicykel si teraz viete aj vďaka parádnemu startupu Bikeup.rent prenajať. Toto je aj naša voľba.

Foxie 14 palcový bicykel váži ideálnych 5,5 kila. Hlavné komponenty sú hliníkové. Má vysoké riadítka pre vyšší posed a lepšiu orientáciu. Farba je unisex sýto oranžová a ešte si k nemu viete vybrať aj jeden zo setov nálepiek. Keď z neho dieťa vyrastie, jednoducho ho vymeníte za nový.

Related Post

Leave A Comment