Podcast

Diel siedmy: S Dadou Zvalo o štvrtom trimestri

Posted by Adela Zábražná

Prvý trimester, druhý trimester, tretí trimester a pôrod. A hotovo. Alebo nie? Ak ste si mysleli, že pôrodom to končí, tak ste sa sekundu po pôrode mohli presvedčiť o tom, že tehotenstvo bol taký úvod k úvodu, pôrodom to pokračuje a po pôrode to všetko len začína.

Aj o tom sme sa veľmi krásne a veľmi úprimne bavili s Dadou Zvalovou, ktorá sa venuje téme štvrtého trimestra dlhodobo aj na svojom blogu a instagrame. @4ty3mester a @dadazvalo. 

Štvrtý trimester je obdobie po pôrode, ktoré sa občas označuje aj ako šestonedelie. No jeho dĺžka je veľmi individuálna. Niektoré ženy sú fit po pár týždňoch, no niektorým trvá mesiace, kým si na svoju novú rolu zvyknú nielen ony, ale aj ich telo. Táto fáza so sebou prináša mnoho telesných a emočných zmien, na ktoré nás mamy len málokedy okolie pripraví. Neustále potenie, emočná horská dráha, čistenie a zaťahovanie maternice, brucho, ktoré sa nevrátilo hneď do pôvodného stavu. Štvrtý trimester je obdobím, ktoré nás núti vrátiť sa k esencii toho, čím naozaj sme. A núti nás prijať pomoc okolia.

Ďalšou témou, ktorú sme nakusli, je pomoc blízkych. Komunita bola kedysi úplne bežný spôsob života. Mamy, babky, tetky, sestry, každá žena žila obklopená inými ženami, takže o pomocnú ruku nebola núdza. Dnes však žijeme inak, väčšinou v modeli rodičia a dieťa. A pritom práve v období tesne po pôrode sa každému páru zíde pomoc niekoho blízkeho. Nemusí to byť rada, práve naopak, často sú to ruky – navariť, upratať, ponosiť dieťa, keď treba zájsť do sprchy. Sme však ešte pripravení a schopní pustiť si tak blízko k telu aj našich najbližších?

Toto a veľa ďalších tém sme počas štyridsaťpäťminútovky prebrali. A tento diel má spolu s dielom s Jankou Zemandl o spánku snáď najviac reakcií od vás. Ak vás teda čaká pôrod, ste nová mama alebo si len chcete utriediť myšlienky, tento diel rozhodne nevynechajte!

Vaša Daša a Adel

Related Post

Leave A Comment