Podcast

Diel piaty: S Jankou Zemandl o spánku, rituáloch a hraniciach

Posted by Adela Zábražná

Dlho očakávaný diel s Jankou Zemandl je tu! Janka Zemandl je psychologička, ktorá sa venuje terapii pre deti aj rodičov a mnohé ju poznáte ako autorku krásnej knihy Psychológia pre milujúcich rodičov. A ako sama hovorí, spánok je veľkou témou nejedného terapeutického sedenia. Janka je sama mamou dvoch drobcov, takže teóriu „testuje“ húfne aj v domácej praxi 🙂 V dnešnom dieli sme sa Janky pýtali hlavne na spánok, ale zabrdli sme aj do vzťahovej väzby a režimov detí.

Hneď na začiatku sme sa rozprávali o tom, v čom sa detský spánok líši od toho nášho dospeláckeho. Deti po narodení nemajú natoľko zrelý nervový systém, aby boli schopné takého spánku, aký by sme si my rodičia priali. Ich spánkové cykly sú kratšie a prechody intenzívnejšie. Aj preto sa mnohé deti budia častejšie a nevedia sa samé znovu uspať. Úlohou nás, rodičov, je v takomto prípade „zasiahnuť“ a pomôcť dieťaťu znova sa utíšiť a zaspať. Rovnako ako pri učení sa a rozvoji dieťaťa, aj pri spánku máme zasahovať čo najmenej je to nutné. Dieťa nám samo ukáže, čo potrebuje „dosýtiť“.

Občas sa nájdu odporúčania na spánkové tréningy a vyplakávanie. Spánkový tréning a metódy ako vyplakávanie však aj podľa Janky nie sú vhodné pre zdravý psychický a fyzický vývoj dieťaťa. Bezpečie a vedomie, že ak sa mi niečo deje, mama alebo otec sú pri mne a pomôžu mi vyriešiť moje trápenie, sa práve vyplakávaním môže naštrbiť. Malé detičky totiž ešte nedokážu pochopiť, že sa jedná o tréning a mama o pár minú príde. 

Bábätká nás pri riešení záťažových situácií veľmi potrebujú, no nebude to naveky. Aj preto je dôležité byť láskavými učiteľmi a odpovedať na podnety a potreby dieťaťa nehou a láskou. Je totiž vedecky potvrdené, že čím viac nehy a lásky dieťatu dáme, tým skôr bude samostatné a životaschopné.

Režim a rutina, teda predvídateľnosť prostredia a toho, čo sa bude diať, sú pre zdravý spánok kľúčové. Ak môžeme, nastavme si s deťmi rituály, ktoré budú nielen znakom, že sa deň prehupol do noci, ale zostanú deťom aj v pamäti ako spomienka na niečo krásne. 

Ak vás téma spánku zaujíma rovnako ako nás, určite tento diel nepreskočte a vypočujte si ho na Spotify, Apple podcastoch alebo ďalších platformách na prehrávanie podcastov. Nájdete ho aj tu na webe v bočnej lište.

Related Post

Leave A Comment